6 Prednosti kompozitnih obujmica na bazi aramidnih vlakana

Kompozitni materijali poznati su čovječanstvu još iz doba drevne Mezopotamije 3400 pr.Kr. gdje su ljudi lijepili drvene trake pod različitim kutovima kako bi stvorili šperploču. Do razvoja modernih kompozitnih materijala došlo je za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su se staklena vlakana počela koristiti u zrakoplovstvu kako bi zamijenila teže materijale. Karbonska vlakna počela su se primjenjivati u drugoj polovici 20. stoljeća, a svoju primjenu našla su u vrlo širokom području, od igračih karata do tehnološki najnaprednijih plovila. Daljnjim razvojem tehnologije, u kompozitne materijale uvedena su i aramidna vlakna koja svojim karakteristikama kompozitima pružaju još bolja svojstva.

U današnje vrijeme, dinamični tehnološki procesi zahtijevaju brza, jednostavna i dugotrajna rješenja za sanaciju oštećene opreme. To se posebno odnosi na sustave cjevovoda kod kojih je svaki prekid rada nepoželjan i nosi za sobom velike troškove. Kao jedno od rješenja za sanaciju oštećenih cjevovoda i ostale opreme pod tlakom, 90-ih godina 20. stoljeća počele su se primjenjivati kompozitne obujmice. Rješenje je idelano za brze i pouzdane popravke na terenu, bez prekida protoka medija kroz cjevovod (osim u slučaju propuštanja) čime se cjevovodu vraća početni integritet. Takav način sanacije standardiziran je 2006. godine ISO 24817 i ASME PCC2 standardima.

Kao odgovor na zahtjeve tržišta za kompozitnim obujmicama koje klijentima pružaju dugotrajno i pouzdano, lako primjenjivo rješenje za sanaciju sa što manjim zastojima u radu i bez dodatnog održavanja, 3X ENGINEERING je razvio kompozitne obujmice čiji kostur čine aramidna vlakna (Kevlar®). Kompozitne obujmice REINFORCEKiT 4D dizajnirane su za primjenu na različitim geometrijama cjevovda, u temperaturnom rasponu od -50°C do +150°C, a osim na kopnu moguća im je primjena i na podmorskim instalacijama. Kompozitne obujmice na bazi aramidnih vlakana inovativno su rješenje na polju kompozitnih materijala, a svojim karakteristikama nadmašuju kvalitetu ostalih vrsta kompozitnih obujmica.

U slijedećoj tablici prikazane su prednosti REINFORCEKiT4D kompozitnih obujmica:

Konstantna ulaganja u istraživanja i razvoj osigurala su REINFORCEKiT 4D kompozitnim obujmicama 3X ENGINEERING-a superiorne karakteristike, a zadovoljstvo brojnih klijenata širom svijeta dokaz su kvalitete. Provedena su brojna neovisna ispitivanja apliciranih sustava REINFORCEKiT 4D kompozitnih obujmica, a posljednje dostignuće je i tipsko odobrenje od strane LRQA.

FEROMIHIN d.o.o. kao reginalni zastupnik 3X ENGINEERING-a u mogućnosti je svojim klijentima ponuditi pouzdana rješenja za sanacije oštećenih cjevovoda kompozitinim obujmicama. Iskustvo koje su naši obučeni djelatnici stekli na mnogim projektima omomogućuje nam da u najkraćem mogućem roku odgovorimo na razne zahtjeve klijenata. Da biste osigurali integritet i sigurnost svoje imovine, kontaktirajte nas još danas.

Skip to content