Kako sanirati propuštanje na cjevovodu u 5 minuta?

pipeline leak

Današnja infrastruktura nezamisliva je bez kilometara i kilometara cjevovoda kojima se transportiraju dragocjeni resursi poput vode, nafte i plina. Sigurna i neprekinuta opskrba tim resursima od izuzetne je važnosti za krajnje korisnike. Nažalost, cjevovodi su kao i svaki konstrukcijski materijal podložni trošenju i habanju, pa u slučaju neadekvatnog održavanja može doći do propuštanja i havarija.

U slučaju propuštanja cjevovoda, intuitivna reakcija je zatvaranje protoka na blokadnim mjestima najbližima propuštanju. Na taj način sprječavaju se gubitci resursa veći od volumena koji se nalazi u cjevovodu u trenutku zatvaranja protoka. Ipak, u nekim slučajevima, protok medija se ne smije obustaviti zbog opskrbe krajnjih korisnika, pa konvencionalne metode sanacija, koje podrazumijevaju pražnjenje sekcije cjevovoda, izrezivanje i ugradnju nove sekcije, nisu primjenjive.

Također, ako se radi o velikim promjerima cjevovoda i relativno udaljenim blokadnim mjestima, količina medija koji nepovratno odlazi u okoliš je ogromna. Ako se radi o mediju koji može uzrokovati ekološko onećišćenje, poput nafte, troškovi uzrokovani propuštanjem osim same količine izgubljenog medija i sanacije infrastrukture, uključuju i troškove sanacije onečišćenog okoliša, penale i odštete, što se često mjeri u milijunima Eura, pa je izuzetno bitno propuštanje sanirati u što kraćem mogućem roku.Rješenje za hitne sanacije kod propuštanja cjevovoda
mora biti jednostavno i brzo za aplikaciju, osigurati prekid propuštanja do određenog tlaka i povrh svega biti primjenjivo momentalno, bez prekidanja protoka medija kroz cjevovod. Na temleju navedenih pretpostavki, tvrtka 3X Engineering razvila je STOPKiT®, najefikasnije rješenje za momentalnu sanaciju propuštanja cjevovoda. Rješenje se sastoji od višeslojne fleksibilne obujmice koja se postavlja direktno na mjesto propuštanja i fiksira se pomoću trake od aramidnih vlakana oko cijevi, čime se opterećenje raspoređuje po cijelom obodu. Za samu aplikaciju, certificiranom djelatniku je potrebno svega nekoliko minuta, što znači da je rješenje idealno za hitne sanacije. Aplikacija se vrši ručno, a sve od alata što je potrebno su imbus ključ, francuski ključ i moment-ključ. STOPKiT® je moguće primjeniti na različite geometrije (cjevovod, zavar, koljeno) i na različite promjere, od 2“ do 56“, a tehnologija je dokazana do tlakova od 150 bara i na temperaturama od -20°C do +150°C. Također je razvijena i opcija STOPKiT® za podvodnu aplikaciju, kao i STOPKiT® VESSEL za sanaciju propuštanja spremnika promjera od 58“ do 138“ i do tlakova 30 bara. STOPKiT® je privremeno rješenje kojim je u nekoliko minuta moguće zaustaviti propuštanje cjevovoda bez zaustavljanja protoka i minimalizirati troškove sanacije.

Za samu aplikaciju prvo je potrebno odrediti točno mjesto propuštanja na koje se postavlja magnetni pozicioner. Gumena obujmica zatim se postavlja na predviđeno mjesto na kojem ju pridržavaju jaki magneti. Kada je obujmica na poziciji, sve što je potrebno jest zategnuti vijke na max. 40 Nm i ukloniti magnetne pozicionere.

FEROMIHIN d.o.o. kao reginalni zastupnik 3X ENGINEERING-a u mogućnosti je svojim klijentima ponuditi jednostavno i brzo rješenje za sanacije propuštanja na cjevovodima. Iskustvo koje su naši obučeni djelatnici stekli na mnogim projektima omogućuje nam da u najkraćem mogućem roku odgovorimo na razne zahtjeve klijenata. Da biste osigurali integritet i sigurnost svoje imovine, kontaktirajte nas još danas.

Skip to content