Energetska stabilnost: Podzemno skladište plina u Grubišnom Polju

underground gas storage

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković svečano je 25. siječnja otvorio novoizgrađeno podzemno skladište plina u Grubišnom Polju. Time je završena prva faza ovog projekta.

Feromihin je ponosan suradnik u ovom projektu, u kojem je aktivno sudjelovao u isporuci opreme, nadzoru postupka puštanja skladišta u pogon te održavanju istoga.

Sastavni dio isporučene opreme je prva paketna jedinica za dehidraciju plina koju je proizveo Feromihin i koja nosi cijenjenu oznaku “Hrvatski proizvod”. Dehiracijska jedinica je primjer proizvoda u koji smo implementirali hrvatsko znanje i stručnost.

Ovo postrojenje tako postaje drugo podzemno skladište prirodnog plina u Hrvatskoj. Jedno takvo skladištu već se nalazi u mjestu Okoli, u Sisačko-moslavačkoj županiji. Početna faza obuhvaćala je izgradnju centralne plinske postaje i pristupnih cjevovoda transportnom sustavu, što je završeno za 15 mjeseci.

Kontinuirana opskrba prirodnim plinom

Projekt UGS Grubišno Polje osmišljen je kako bi ojačao energetsku stabilnost te osigurao kontinuiranu i pristupačnu opskrbu prirodnim plinom za poduzeća i građane. Inauguracija podzemnog skladišta plina označila je završetak prve faze čija je vrijednost procijenjena na 33 milijuna eura. Početna faza postavlja temelje za ukupnu investiciju, čija se procjena dostiže približno 70 milijuna eura.

Projekt je infrastrukturno vrlo kompleksan. Uključuje skladište namijenjeno za pripremu plina, spojne cjevovode integrirane u transportni sustav te ključnu kariku na magistralnom plinovodu Plinacro koji se proteže od Virovitice do Kutine. Jedinica za dehidraciju plina koju proizvodi Feromihin uklanja zaostalu vlagu iz plina prije ulaska u transportni sustav Plinacro.

Ovaj napredni pristup usmjerava Hrvatsku na put prema budućnosti bez fosilnih goriva, dok istovremeno jača energetsku neovisnost.

Službeno priznanje ovog građevinskog projekta od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kao strateškog ulaganja Republike Hrvatske dodatno je potvrdilo važnost ovog energetskog objekta. To je ujedno i garancija sigurnosti opskrbe prirodnim plinom potrošača diljem zemlje, čime se naglašava širi značaj projekta.

Ovaj projekt predstavlja primjer proaktivnog stava Hrvatske u oblikovanju otpornije i održivije energetske budućnosti. Tome se pridružuje i Feromihin koji ima ključnu ulogu u postizanju ovih ambicioznih ciljeva.

Preskoči na sadržaj